1 4 5 blog / Genesis Photo Press: Μαρτίου 2015Genesis

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015


Μύθος και Θρήνος

ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Πριτσαπίδουλα – Γιαννακόπουλου

δημοσιογράφου

Η αγορά των εργαζομένων στον Τύπο∙ έντυπο και ηλεκτρονικό, όλων των τομέων και ειδικοτήτων, ζήλευαν τους δημοσιογράφους που ήταν στην ΕΣΗΕΑ γιατί «απολαμβάνουν προνομίων» και μετά τη συνταξιοδότηση. Μιλούσαν ακόμη κι αυτοί που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για το σωματείο τους, ποτέ δεν διεκδίκησαν, ποτέ δε νοιάστηκαν για το συνάδελφο και το κοινό αύριο.

Έτσι χτίστηκε ένας μύθος, εν πολλοίς ανυπόστατος, γιατί: πάντοτε οι λίγοι εισέπρατταν κι απολάμβαναν, ενώ οι πολλοί δούλευαν σα δούλοι, για χρόνια ανασφάλιστοι, υποταγμένοι στο αφεντικό, το διευθυντή, και την «πηγή» των ειδήσεών τους. Όσο για τους εσωτερικούς συντάκτες, ωράριο δεν υπήρχε ενώ η υποταγή ήταν απόλυτη∙ διαφορετικά έμεναν στάσιμοι και στο μεροκάματο∙ έλιωναν στο γραφείο και τη σιωπή.

Η τηλεόραση άλλαξε την κατάσταση. Εισέβαλαν οι περισσότερο αγράμματοι, που για να επιβιώσουν έπρεπε να είναι σκληροί κι αδίστακτοι –έτρωγαν τις σάρκες του αντιπάλου, πριν τους καταβροχθίσει αυτός. Όσοι βγαίναν στο γυαλί ως παρουσιαστές εισέπραξαν όλα αυτά τα χρόνια χρήμα (τραπεζικό, κι αγύριστο), αναγνωρισιμότητα και τρέλα. Οι πολλοί, το πόπολο, πληρώνουν κι αποπάνω, γιατί το «μπλοκάκι» δίνει μόνο για τσιγάρα και το φραπέ.

#Όσο για την ανεργία, σκηνές αλλοφροσύνης.

Οι νέες τεχνολογίες: ίντερνετ, τηλεφωνία κτλ, σήμερα, με την κρίση να χορεύει όλα ισοπεδώθηκαν. Ψίχουλα. Το μόνο που θριαμβεύει είναι το ψέμα, η διαβολή, η συκοφαντία και τα συμβόλαια «θανάτου». Όποιος δεν αρέσει σ’ αυτόν που πληρώνει «πεθαίνει»… ας πλήρωνε εκείνος καλύτερα. Και ο Νόμος; Ποιος νόμος; Ζούγκλα. Και η Δεοντολογία; Ας γελάσουμε εγκαρδίως.

Η ώρα της ανατίναξης του Μύθου έφτασε και έφερε μαζί της το θρήνο. Το στήριγμα Ταμείων κύριας και επικουρικής σύνταξης και σωματείων (σύνολο δεκατρία) ήταν το Αγγελιόσημο που διανέμει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και είναι δημιούργημα της Δικτατορίας των συνταγματαρχών. Όλοι ζούμε από το Αγγελιόσημο: δημοσιογράφοι, υπάλληλοι, τεχνικοί, φωτορεπόρτερ, ανταποκριτές, και τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ φυσικά… Πόλεμος για χρόνια κατά του Α. –φανερός και κρυφός- από διαφημιστές, διαφημιζόμενους, άλλους τομείς επικοινωνίας και τα αφεντικά πλέον… Όλοι θέλουν να το χάψουν∙ ήδη τα αφεντικά βρήκαν τους τρόπους – με το νταηλίκι το κλέβουν, ή καθυστερούν την απόδοσή του ή περνούν τα τιμολόγια στο ίντερνετ!

Και η κορύφωση: Οι εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ (επικούρηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δημοσιογράφων και υπαλλήλων Τύπου) έσπασαν το «κακό σπυρί». Τα μέλη-μέτοχοι αγνόησαν την κάλπη, στην πλειοψηφία τους! Και τώρα οι «υπάλληλοι» των εχθρών προσπαθούν να σχηματίσουν διοικητικό συμβούλιο προθύμων, να σπάσουν σε κομμάτια το υφιστάμενο καθεστώς και να το παραδώσουν σε κείνους που το αποζητούν ως φιλέτο. Και οι εργαζόμενοι τι θ’ απογίνουν; Θα αρκεστούν σε ψίχουλα;

 

 

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

20.03.2014 -Ρένα Δούρου: Τεράστιες οι ευθύνες του απερχόμενου Περιφερειάρχη για το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Γραμματικού


Προεκλογικά η Ρένα Δούρου έλεγε ότι το έργο είναι «επικίνδυνο για το περιβάλλον». Σήμερα, το έργο στο ΧΥΤΑ Γραμματικού συνεχίζεται κανονικά, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής! Τα κονδύλια για το 2015 υπερψηφίστηκαν από την παράταξη της Ρ. Δούρου, μαζί με την παράταξη του Γ. Σγουρού, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Τότε η Ρ. Δούρου είχε επικαλεστεί τη γνωμοδότηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τα πρόστιμα που επέβαλαν, αφήνοντας υπόνοιες ότι έτσι θα σταματήσει το έργο. Όταν όμως «ξηλώθηκε» από την προηγούμενη κυβέρνηση ο Γενικός Διευθυντής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που είχε στα χέρια του την υπόθεση, η Περιφέρεια Αττικής δεν διαμαρτυρήθηκε καν!

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Πώς είναι να ζεις στο απόλυτο σκοτάδι; Η κακή νοοτροπία των πολιτών να βάζουν εμπόδια στους τυφλούς για τη μετακίνηση τους. O σεβασμός προς τους τυφλούς δεν είναι τόσο θέμα της Πολιτείας, όσο των ίδιων των πολιτών.







ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΠΕΘΑΝΕ, ΖΗΤΩ ΤΟ... ΤΑΙΠΕΔ!


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

«ό,τι ιδιωτικοποιείται δε μπορεί να αναμεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο». Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το ΤΑΙΠΕΔ δεν παίρνει «μεταρρυθμίσεις», αλλά πρέπει να καταργηθεί εντελώς προκειμένου να επιστρέψει η περιουσία στο δημόσιο. Ο ίδιος νόμος προέβλεπε τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), που αφορούν τα δημόσια ακίνητα, που προβλέπουν ειδικούς όρους δόμησης κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, για τις εκτάσεις που ιδιωτικοποιούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Εν συνεχεία, οι νόμοι Ν.4072/12 και 4146/13 ήρθαν να ολοκληρώσουν το νομικό οπλοστάσιο διευκόλυνσης των «στρατηγικών επενδύσεων» και προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, προωθώντας τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

Στις 20/3/2015 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπερψήφισαν το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τον τίτλο «για την επανεκκίνηση της οικονομίας», του Υπουργείου Οικονομικών. Με το άρθρο 24 στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου οι αρμοδιότητές του ΤΑΙΠΕΔ επεκτείνονταν, με την την απορρόφηση της ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), εταιρεία στην οποία έχουν περιέλθει τα ακίνητα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των ακινήτων της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, αλλά και του ΕΟΤ και των Ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. Επιπλέον, με το συγκεκριμένο άρθρο, η εταιρεία Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. που ως τώρα διαχειριζόταν όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής καταργούνταν και το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων αυτής επανερχόταν στον αρχικό φορέα που τα παραχώρησε, δηλαδή πίσω… στο ΤΑΙΠΕΔ.
 Τελικά το άρθρο 24 άλλαξε: στη νέα του μορφή προβλέπει ότι τα ακίνητα της Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ και της ΕΤΑΔ ΑΕ θα απορροφηθούν σε νέο «φορέα δημόσιας περιουσίας» και θα έχει ως σκοπό «την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται κυρίως για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και την στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης». Το τι είδους φορέας θα είναι αυτός, το πού θα κατευθύνονται τα χρήματα τελικά («κυρίως» δεν σημαίνει αποκλειστικά για την κοινωνική ασφάλιση) και τι είδους «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας εννοεί η κυβέρνηση, θα φανεί όταν έρθει το νομοσχέδιο που θα ιδρύει το νέο φορέα.
Στο μεταξύ όμως, ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ, αντιθέτως απέκτησε «αριστερή διοίκηση» και οι αποκρατικοποιήσεις έχουν μπει «στις ράγες»...

Θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011 ως ανεξάρτητη ΑΕ σύμφωνα με το νόμο 3986/11, ο οποίος στοχεύει στην απόδοση «επενδυτικής ταυτότητας» και στην «πολεοδομική ωρίμανση» των ακινήτων που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου και τα οποία μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ για να αξιοποιηθούν «αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας» (ν.3986/11 αρ.1 παρ.2). Σύμφωνα μάλιστα με την παράγραφο 7 του άρθρου 2, 

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

«H αξιοποίηση» της έκτασης «Αστέρια Γλυφάδoς» Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εισήχθη για έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «αξιοποίηση» της έκτασης «Αστέρια Γλυφάδoς» (ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας) από τον επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη (ΝΑΥΣΙΚΑ ΑΕ).

Η υπόθεση αυτή έχει μεγάλο βάθος: από το 1995 οι κάτοικοι της Γλυφάδoς και της ευρύτερης περιοχής κινητοποιούνται (ενάντια σε ένα σωρό επιχειρηματικά συμφέροντα), ούτως ώστε στο χώρο αυτό να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον, ο αρχαιολογικός και αρχιτεκτονικός πλούτος, και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση όλων στη θάλασσα.
Τελικά, η έγκριση της «επένδυσης» πέρασε με τη σύμπραξη της παράταξης Δούρου, με τις παρατάξεις Σγουρού και Κουμουτσάκου, καθώς από τους συμβούλους της Δύναμης Ζωής 5 καταψήφισαν, 4 ψήφισαν λευκό και 1 δήλωσε «απών». Με αυτή την πλειοψηφία η θετική (!) γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πάει στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη για να πάρει και τη δική του υπογραφή...

Κι έτσι, πλάι στην επέκταση του ΤΑΙΠΕΔ (αντί για την κατάργησή του) με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προχωρούν σιγά σιγά και οι «αριστερές αξιοποιήσεις» της Περιφέρειας Αττικής. Τι κι αν άλλα λέγονταν προεκλογικά; Πού πήγε η «σύγκρουση με τα συμφέροντα» που διαφήμιζε η Ρ. Δούρου; Τώρα επικρατεί ο «ρεαλισμός» των «επενδυτών» και των μεγαλοεργολάβων... Θα προσκρούσει όμως και πάλι στους αγώνες των κατοίκων! 

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Η αστυνομια εξετάζει ύποπτο δέμα στη πλατεία Γκύζη.Το περιστατικό συνέβη το πρωί.

Πυροτεχνουργοί εξετάζουν το ύποπτο αντικείμενο



  

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ανεξέλεγκτο το παρκάρισμα στα πεζοδρόμια: Πρέπει επιτέλους να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα της πόλης μας:

Οι πεζόδρομοι , τα πεζοδρόμια και οι πλατείες είναι για την αποκλειστική κίνηση των πεζών και όχι για την κίνηση η στάθμευση των οχημάτων.
 Τουλάχιστον με τη Δημοτική Αστυνομία υπήρχε ο φόβος του προστίμου ενώ τώρα το παρκάρισμα μοιάζει ελεύθερο ακόμη και εκεί που απαγορεύεται…


Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ για τους ήρωες αγωνιστές του κολαστηρίου της Μακρονήσου

Η Πανελλήνια Ένωση Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) με τη συνδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ  και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου οργάνωσε Ιστορική - Πολιτιστική Εκδήλωση αφιερωμένη στους ήρωες της σφαγής  του Α' ΕΤΟ Μακρονήσου  29 Φεβρουάριο 1948  στο Λαύριο
Η  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ  ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΩΤΗ


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΚΑΜ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΧΑΙΡΑ 



Τι εστί Bild; Φυλλάδα…

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ:
 

 

Του Χρήστου Πριτσαπίδουλα

Όταν βρέθηκα το Μάρτιο του 1980 στις εγκαταστάσεις της press hellas, στον Ταύρο, εγώ, ο μακαρίτης φίλος μου ο Τάσος Ψαλτάκης –που εξέδιδε το ιστορικό Μουσικό Εξπρές και η νεαρή  Μαρία Παπαδή (από χρόνια στο Μέγκα, στα πολιτιστικά), συν ο συνταξιούχος δημοσιογράφος αιγυπτιώτης Ντίνος Κουτσούμης (κι άλλα πολλά –αλλά φοβερός γραφιάς), εκδώσαμε σ’ ένα απόγευμα, χωρίς προετοιμασία κι άλλους δημοσιογράφους την εφημερίδα θρύλος Αυριανή (βιαζόταν ο Κ., γιατί φοβόταν νόμο που αφορούσε τις χρυσοφόρες καταχωρίσεις Ισολογισμών).

Πώς διαφημίστηκε; Κολλήθηκαν σε σημεία του κέντρου της Αθήνας κιτρινόμαυρες «πατούσες»!!!  Ήταν η εφημερίδα «του ταλήρου». Η ιδέα που έσκισε κυκλοφοριακά και συγχρόνως ξεσκέπασε την αληθινή ιδεολογία του νεοέλληνα.

Από την πρώτη στιγμή ο εκδότης της, ο πολυμήχανος (πολυεκατομμυριούχος πλέον) Γιώργος Κουρής, μας έλεγε τ’ όνειρό του : Να μοιάσουμε στη γερμανική Bild, την οποία γνώριζα –την είχα ξεφυλλίσει και ήξερα πέραν από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της (βαριά και με πολλά μαύρα, όλα στριμωγμένα), ήταν …ασήκωτα λαϊκίστικη. Το σκάνδαλο για το σκάνδαλο, κραυγές… αίμα και σπέρμα.

Με την υποτυπώδη τεχνική υποδομή του μαγαζιού μας και την έλλειψη κατάλληλου προσωπικού ο στόχος ήταν όνειρο μακρινό κι άπιαστο. Έτσι εξελιχτήκαμε στο γνωστό μοντέλο : Φωνές, κραυγές κι άρπα κόλλα. Όλοι μαθαίναμε στου κασίδη το κεφάλι.

Και μετά ήρθαν οι μηνύσεις, οι καταδίκες των Κουρήδων, η τρέλα του Γιώργου από το εξωτερικό, η συμπαράσταση του ιταλού ριζοσπάστη  Πανέλα, η φυλάκιση του Μάκη, η εποποιΐα των απλών συντακτών που είχαν πληθυνθεί μαγικά, και τα «αντιχουντικά» σημειώματα που έγραφε (μυστικά)… ένας χουντικός! Σε ρόλο «χωροφύλακα» ένας κρητικός αντιμασόνος και αντιεβραίος. Κόλαση. Στο χρόνο επάνω αποχώρησα, καθώς κι άλλοι 15 συντάκτες -«τα καλύτερα χέρια»- και εκδώσαμε τη Μαχητική –την Εφημερίδα των συντακτών της Αυριανής. Μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και αλώθηκε από την Αυριανή με τα γνωστά συνεπακόλουθα για όλους μας.

Τι ήταν και τι είναι η περιβόητη ανθελληνική Bild ; Φυλλάδα για όσους ταξιδεύουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη «διαβάζουν» στα πεταχτά, εργάτες και υπάλληλοι ως επί το πλείστον : Χαζεύουν τις φωτο, εντυπωσιάζονται από τους τίτλους κι αν προλάβουν ολοκληρώνουν την ανάγνωση με τα συνοδευτικά κειμενάκια. Την αντικειμενικότητα την έχει παρασύρει ο άνεμος.   

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ο ΜΟΧΑΜΕΝΤ HΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

Έφερε μαζί του τα όνειρα, τις αναμνήσεις του, τα έθιμα, την ιστορία του, τη θρησκεία του, τις γνώσεις του, τη δημιουργικότητά του, τις ελπίδες του και ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας προκειμένου να ζήσει την οικογένειά του  ''Γυναίκα και τρία παιδιά'' στο μακρινό Σουδάν. 


               κουζίνα                                                             τουαλέτα

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Απελευθέρωση πεζοδρομίων: Η κατάσταση των πεζοδρομίων σε πολλά σημεία της πόλης είναι απελπιστική, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να περπατήσουν. Αρκετοί μάλιστα, αναγκάζονται να περπατούν στο δρόμο με κίνδυνο πιθανού ατυχήματος.

 Αυτά μόνο στα χαρτιά:                   Τα πεζοδρόμια κατασκευάζονται, ανακατασκευάζονται, επισκευάζονται και συντηρούνται με σκοπό να διασφαλίζεται η συνεχής ασφαλής και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία των πεζών. Πλάτος πεζοδρομίου έως 1,5 μ. και ύψος κατά 2,20 μ. τουλάχιστον, ελεύθερα από κάθε εμπόδιο ακόμα και θάμνους, ώστε να είναι απρόσκοπτη η κυκλοφορία των πεζών.



 

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ



Η αγελάδα και

Το άρμεγμα…

Γράφει

Χρήστος Πριτσαπίδουλας – Γιαννακόπουλος

δημοσιογράφος

Κάποτε είχα ένα φίλο ∙ δεκαετία του ’80. Ελληνοαμερικανός από τα τέλη του Εμφυλίου. Κυνηγημένος, παρόλα αυτά βρήκε τρόπο και μετανάστευσε στη «φίλη χώρα», αδέκαρος.

Έπλυνε βουνά από πιάτα, ταξιτζής, μικροεστιάτορας …εργοστασιάρχης! Ποτέ δε μου είπε τι προϊόν παρήγαγε το «μαγαζί» του. Κάπου στα ενδιάμεσα, μου αποκάλυψε ότι είχε αναλάβει τη μεταφορά πορνοπεριοδικών -της εποχής- από τη μια περιοχή, το βορρά, της Αμερικής μέχρι κάτω… το νότο. Τον συνόδευαν δυο οπλοφόροι∙ βοηθοί για τις παραδόσεις και την είσπραξη. Η επιχείρηση ήταν της μαφία (το καταλάβατε, ελπίζω).

Επέστρεψε στην Ελλάδα καθόλου πλούσιος και δούλευε ως διευθυντής τομέα εκδόσεων του εξαδέλφου του. Σωστός σε όλα του, αγαπητός, παλικάρι…

Γούσταρε να συζητάει μαζί μου ∙ στα πολιτικά με πείραζε, χωρίς κι εγώ να τον αφήνω σε ησυχία. Αλλά…

… όταν η κουβέντα γύριζε σε σκληρά πράγματα της «μεγάλης χώρας» δε μάσαγε τα λόγια του. Περιέγραφε τη φτώχια, τον πλούτο, την τρέλα για χρήμα… το «αμερικάνικο όνειρο», και το ρόλο της μαφίας στη ζωή και το επιχειρηματικό γίγνεσται.

«Ελέγχουν τη ροή του χρήματος, σε όλες τις φάσεις. Παλιά υπήρχαν και τα πολυβόλα. Και τώρα χύνεται αίμα, αλλά το οργανωτικό έχει αλλάξει άρδην.

»Για να ανοίξεις επιχείρηση ζητάς χρήμα και δεν σου αρνούνται. Πρέπει όμως να προσκομίσεις μελέτη, σχέδιο, ολοκληρωμένο, με νούμερα…

»Παίρνουν το φάκελο, τον εξετάζουν οι ειδικοί, εγκρίνουν ή απορρίπτουν. ‘’Φέρε νέα μελέτη’’ σου λένε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθείς.

»Το χρήμα εκταμιεύεται τμηματικά κι ανάλογα των εργασιών –ή λειτουργίας…

»Κάθε τόσο περνάει ο έλεγχος∙ μπαίνουν τα πάντα κάτω κ’ ερευνώνται. Αλλίμονό σου αν κλέβεις το μαγαζί ή κάνεις λάθος κινήσεις. Σε επαναφέρουν στην τάξη με το γλυκό ή το άγριο…

»Σε κάθε ‘’χρήση’’ παίρνουν τη μερίδα του λέοντος κι αν δυστροπήσεις σου βάζουν νέους σκληρότερους όρους. Έτσι προχωράει η ζωή σου και της οικογένειάς σου. Ελεύθερος δεν είσαι ποτέ. Να φύγεις; Που θα πας; Θα σε βρουν…

»Βέβαια, αν η επιχείρηση πέσει έξω δεν σταματούν, δε σκοτώνουν την αγελάδα που βγάζει γάλα… Την αναχρηματοδοτούν, κάνουν αλλαγές πλεύσης ∙ μπορεί να σου τοποθετήσουν και συνδιαχειριστή. Για το καλό σου».

Τι μου θυμίζουν όλα αυτά, μωρέ τι μου θυμίζουν… Σε σας;   

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Η Ελλάδα κατόρθωσε από πλούσια χώρα να φτάσει πάλι στο μηδέν εξαιτίας έλλειψης σωστής πολιτικής και έργων.

 Γιατί το Μνημόνιο πέτυχε στις άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα;  Δύο χώρες που εφάρμοσαν και αυτές το Μνημόνιο  η Πορτογαλία και η Ιρλανδία  έχουν ήδη ξεκινήσει να αποπληρώνουν τα δάνεια προς το ΔΝΤ και μάλιστα νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένοι. Μια βασική διαφορά της Ελλάδας, όμως, και από την Πορτογαλία ήταν η θέση της αντιπολίτευσης. Κοινοτικές πηγές εξηγούν ότι η θέση αυτή έπαιξε ρόλο στο πόσο «βαρύ» ήταν τελικά το ελληνικό πρόβλημα. Στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία υπήρξε στήριξη της αντιπολίτευσης. Ακόμα και στην Κύπρο αναφέρουν κοινοτικές πηγές που παρακολουθούν από κοντά την πορεία από το 2010, έστω και ατύπως, η στήριξη υπήρχε και αυτό ήταν φανερό στους «επιτηρητές».

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΣΗΜΕΡΑ: Αυτός ο υπέροχος Αττικός Ουρανός





Οι προσφυγικές κατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας: Εικόνες εγκατάλειψης και συνθήκες που απειλούν την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών


 

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), οι πολυκατοικίες κτίστηκαν την περίοδο 1933-1935, βάσει των σχεδίων των Λάσκαρι και Κυριακού, υπαλλήλων τότε της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Προνοίας, για να στεγάσουν ανέστιους και εξαθλιωμένους μικρασιάτες πρόσφυγες.

Οι οκτώ πολυκατοικίες των προσφυγικών διαθέτουν 228 διαμερίσματα, εκ των οποίων το καθένα είχε κατά μέσον όρο 45 τ.μ. Οι πρώτες τέσσερις σχεδιάστηκαν από τον Δημήτριο Κυριακό (1881-1971) και οι υπόλοιπες τέσσερις (στο βάθος) από τον Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978), ο οποίος συγκαταλεγόταν στους αρχιτέκτονες του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδας στην Πανεπιστημίου, ενώ είχε θητεύσει στο γραφείο του διάσημου Ελβετού Λε Κορμπυζιέ.