1 4 5 blog / Genesis Photo Press: Αυγούστου 2016Genesis

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Μη λησμονούμε το ΠΑΣΟΚ και πως μας «άλλαξε» τη ζωή μας




Τα Μνημόνια και τα επακόλουθά τους στη ζωή του καθενός …μάς χάζεψαν. Δεν επικοινωνούμε με το παρελθόν –σε βάθος, αναλυτικά με στοιχεία που λίγο πολύ ζήσαμε, ακούσαμε ή και πάθαμε. Τριανταπέντε χρόνια πίσω και το νεοσύστατο ουσιαστικά ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κατέλαβε την κυβερνητική εξουσία θριαμβευτικά, μαζεύοντας στο μηχανισμό του σοσιαλίζοντες της πλάκας, αδίστακτους κολπατζήδες, μικρούς της Χούντας που …είδαν το φως τους και μπήκαν για το ψητό… όλοι αυτοί πλαισίωσαν τη μάζα, απλούς ανθρώπους που ήθελαν αλλαγή για να νιώσουν δικαιωμένοι, δηλωσίες της δεκαετίας του ’50, νικητές να ναι μια φορά στη ζωή τους, που ζήταγαν μια δουλίτσα ίσως, για τα παιδιά τους, που οι προηγούμενοι την έδιναν σε δικό τους… Ένα χάος που άλλαξε ταχύτητες στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με τη σημερινή κατάληξη. Μια γιγαντιαία ανατροπή που άλεσε ότι καλό -ή και κακό- υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Παράδειγμα η κρατική τηλεόραση –η ΕΡΤ, η ΥΕΝΕΔ (τηλεόραση και ραδιόφωνο). Αν γραφτεί κάποτε η αληθινή ιστορία της περιόδου, με παραδείγματα, με ονόματα. με στοιχεία θ’ αναδυθεί το Τέρας σε «ζωντανή» εικόνα. Οι διωγμοί, οι άχρηστοι κομματικοί που διεύθυναν καταστρέφοντας και γεννώντας αντίγραφά τους, διαδόχους… Από τη μια μέρα στην άλλη ταλαντούχοι (σ’ όλους τους τομείς) εκπαραθυρώνονταν, δουλειές που ήταν περιουσία της Εταιρίας εξαφανίζονταν, κόσμος εισέρρευσε από το πουθενά –οι περισσότεροι άσχετοι, και οι «αντίπαλοι» (εργαζόμενοι) τι απέγιναν για χρόνια ; Ή έφευγαν για «να μην πεθάνουν» ή έμπαιναν στο ψυγείο κι απλώς έπαιρναν το μισθό, περιμένοντας να ‘ρθουν οι Άλλοι… Η Αλλαγή της Αλλαγής κράτησε δεκαετίες –όσο και η ζωή μας. Το μαράζι μας.
Χρήστος Πριτσαπίδουλας-Γιαννακόπουλος

δημοσιογράφος

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Μιά βόλτα στους άδειους δρόμους με τους εμπόρους να ελπίζουν στο εμπορικό κέντρο   Ευρυπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης,Καλαμιώτου,Κολοκοτρωνη, Ερμού κ.α.





Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΟΙ "ΦΡΟΥΡΟI ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ"

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥ "ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ" ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
Πέρασαν δεκαετίες και αποκαλύπτουμε μια βρωμιά του ΠΑΣΟΚ στην τηλεόραση... τότε που όλα τάσκιαζε η φοβέρα κι ο διευθύνων την ΕΡΤ συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός έκανε ότι ήθελε ελέω Ανδρέα και παρέας... 1981... Τότε που ο πολυτάλαντος σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης (που είναι μεγάλη απώλεια για την 7η Τέχνη ο χαμός του) μετέφερε στη μικρή οθόνη τους Φρουρούς της Αχαΐας. Ατύχησε όμως, γιατί στην εξουσία ανήλθαν οι ...πολύ δημοκράτες και πολύ σοσιαλιστές πασόκοι. Το έθαψαν. Το εξαφάνισαν. Κι είχε ένα καστ θαυμάσιο. Με ταλαντούχους ηθοποιούς, Ποιον να πρωτοαναφέρεις. Η Νίκη Τριανταφυλλίδη, ο Νίκος Γαλανός. Η Ντίνα Κώνστα. Η Κοραλία Καράντη. Ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Γιάννης Κανδήλας, η Όλγα  Πολίτου κ.α. Παραγωγός ο ποιοτικός πάντα Μάκης Πάντας. Βλέπετε η παραγωγή δεν ήταν της κομματικής κι επιχειρηματικής αρεσκείας τους. Μετά βέβαια οι Φρουροί της Αχαΐας γυρίστηκαν με άλλους συντελεστές... Κι αυτό είναι μια άλλη ιστορία. (Τα φωτογραφικά υλικά ανασύρθηκαν από το αρχείο του Δημήτρη Αλεξιάδη. Το μαγικό δομάτιο που έχει άπειρα στοιχεία. Για όλους μας.)





Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ

Του Δημήτρη Αλεξιάδη
Ποιος λέει ότι ο σημερινός Έλλην ενδιαφέρεται για τα κοινά, τα οποία φυσικά τον επηρεάζουν, στα πάντα, και τον ίδιο; Νομίζει ότι ο φιλοτομαρισμός θα τον διασώσει από την δυστυχία που διατρέχει ολόκληρη την Κοινωνία. Μετράει μόνο την τσεπούλα του –που αδειάζει, και οι άλλοι του φταίνε, εκτός απ’ τον ίδιο. Ιδεολογία – οράματα – δράση; Τον αφήνουν παγερά αδιάφορο.
Η Ιστορία του Τόπου του; Τι είναι αυτό; Αφού ...δεν τρώγεται –ούτε δίνει προοπτική στη ζωή του… τρομάρα του. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η αδιαφορία που δείχνουν οι περαστικοί από τη διασταύρωση Σταδίου – Χρήστου Λαδά. Εκεί που στα Ιουλιανά, το 1965, μπροστά στο ξεν. Εσπέρια, έπεσε χτυπημένος στο κεφάλι από δακρυγόνο της Αστυνομίας ο Σωτήρης Πέτρουλας. Ο αγωνιστής που πάλευε με τους συντρόφους του φοιτητές κι εργαζόμενους για καλύτερη ζωή. Ήταν ένας από τους πρωτομάρτυρες για μια άλλη κοινωνία, μετά τον εμφύλιο της δεκαετίας του ’40.
Κι όμως η αναθηματική πλάκα στη μνήμη του Πέτρουλα άφηνε αδιάφορους τους περαστικούς …και προ ετών κλάπηκε μάλλον από γύφτους, για το μέταλλο. Oι συναγωνιστές τοποθέτησε στην ίδια θέση μια άλλη και μας τον θύμισε το Σωτήρη η ΚΝΕ με κατάθεση στεφάνου…
…αλλά οι διαβάτες ούτε καν ρίχνουν μια ματιά. Μόνο δυο τρεις που με είδαν να φωτογραφίζω γύρισαν το βλέμμα τους. «Τους καίνε τα προβλήματά τους» θα πείτε. Και με το βρίσιμο –στη μοναξιά τους – θα σωθούν;

 
 
 

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΑ Η 26ΧΡΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ

«Είχα θολώσει και δεν ήξερα τί έκανα...», λέει τώρα η 26χρονη που σκότωσε την πρώην σύζυγο του συντρόφου της στο Κορωπί.




Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ O ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΕΙΠΕ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

5 Αυγούστου του 480 π.Χ.: Στα Στενά των Θερμοπυλών, ο αρχηγός των Ελλήνων, Λεωνίδας, απαντά «Μολών Λαβέ» στην πρόταση του βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα.

Οι Σπαρτιάτες δικαιού­νται τον μεγαλύτερο έπαινο επειδή ακόμα κι όταν έφτα­σαν στο ελληνικό στρατό­πεδο τα νέα για την προδοσία του Εφιάλτη και την κυκλωτική κίνηση που ετοίμα­ζαν οι Πέρσες, αποφάσισαν να μείνουν στο στενό και να μην αποχωρήσουν για να πολεμήσουν το στρατό του Ξέρξη σε άλλο σημείο. Μα­ζί τους, όμως, έμειναν και 700 Θεσπιείς, οι οποίοι επι­καλέστηκαν την κοινή τους καταγωγή με τους Σπαρτιάτες από τον ημίθεο Ηρα­κλή. Αλλά και 400 Θηβαίοι, τους οποίους ο Λεωνίδας δεν άφησε να φύγουν επει­δή φοβόταν τα φιλοπερσικά τους αισθήματα. Οι υπό­λοιποι αποχώρησαν με δια­ταγή του Λεωνίδα, ο οποίος προτίμησε να βαδίσει όσο το δυνατόν πιο μοναχικά το δρόμο της θυσίας.