1 4 5 blog / Genesis Photo Press: Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα ελληνιστικά μνημεία της Συρίας, από τις ορδές των βάρβαρων ισλαμιστών. Μετά την Ορθοδοξία χτυπιέται και ο Ελληνισμός, και η ελληνική κυβέρνηση τους στηρίζει κιόλας.Genesis

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα ελληνιστικά μνημεία της Συρίας, από τις ορδές των βάρβαρων ισλαμιστών. Μετά την Ορθοδοξία χτυπιέται και ο Ελληνισμός, και η ελληνική κυβέρνηση τους στηρίζει κιόλας.

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα ελληνιστικά μνημεία της Συρίας, από τις ορδές των βάρβαρων ισλαμιστών
Το Χαλέπι , το οποίο περιλαμβάνεται στο Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1986 διαθέτει κληρονομιά, που πάει πίσω στην 5η π. Χ. χιλιετία με μνημεία που δημιούργησαν οι μεγαλύτεροι αρχαίοι πολιτισμοί: των Χετταίων, των Ασσυρίων, των Σελευκιδών του Μεγάλου Αλεξάνδρου (οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πόλη Βέροια), των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και αργότερα των Ομμεϋάδων και Αγιουβιδών χαλιφών, των Μογγόλων, των Μαμελούκων και των Οθωμανών. Πριν από τον πόλεμο άλλωστε πολλά μνημεία του είχαν αναστηλωθεί και το 2006 είχε ονομαστεί από τον Ισλαμικό Επιστημονικό και Εκπαιδευτικό Οργανισμό ως «Η πρωτεύουσα του ισλαμικού πολιτισμού». Σήμερα όμως η αρχαία ακρόπολη είναι κατειλημμένη από στρατιώτες και ως εκ τούτου βομβαρδίζεται από τους αντιπάλους αφού, όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα, βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο. Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται επομένως ο χεττιτικός ναός του Θεού των Θυελλών, ηλικίας τριών χιλιάδων ετών, αφού η προστασία του, όπως έχουν αναφέρει οι γερμανοί ανασκαφείς είναι μόνον κάποια σακιά άμμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου