1 2 3 blog / Genesis Photo Press: ''ΕΜΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ''Genesis

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

''ΕΜΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ''

Δύο μαχητές του αληθινού φωτορεπορτάζ, που δεν αφήνουν τις μηχανές από τα χέρια, θυμούνται τις τελευταίες εκτελέσεις  στην Ελλάδα θανατοποινιτών. Ο Δημήτρης Αλεξιάδης το τέλος των Ντουφτ και Μπασενάουερ το Δεκέμβρη του '69 κι ο Βασίλης Καραμανώλης του Βασ. Λυμπέρη τον Αύγουστο του '72.
Θα πείτε, ''πέρασαν τόσα χρόνια... πως το θυμηθήκατε;'' Οφείλετε στη συνάντησή τους -με γέλια και ενθυμήσεις τόσο ενδιαφέρουσες, και σε σχετικά δημοσιεύματα νεότερων συναδέλφων, δημοσιογράφων, που πολλά ανασύρουν δια της αντιγραφής παλαιών δημοσιευμάτων, αλλά ξεχνούν να βρουν και κείνους που τότε έπαιξαν ρόλο ενημερωτικό.
Της γενιάς τους είμαι κι εγώ, τους άκουσα και κατέγραψα την ιστορία των εκτελέσεων :
-Ο Αλεξιάδης θυμάται, ότι : Ο Χέρμαν Ντουφτ από τη Φρανκφούρτη (γεν. το '38), παλιός πολεμιστής της λεγεώνας των Ξένων και ο Χανς Μπασενάουερ από το Ντάρμσταντ (γεν. το '38), από τις 5 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου του '69 διέπραξαν 5 ληστείες και 6 δολοφονίες ! Καταδικάστηκαν πεντάκις εις θάνατον και εκτελέστηκαν στις 15 Δεκέμβρη. Ο Μπασενάουερ στον Τούρλο Αίγινας με δεμένα τα μάτια και κλάματα. Ο Ντουφτ στο πεδίο βολής Αγίου Ιωάννη Κέρκυρας ψυχρός, κυνικός -αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια.
-Ο Καραμανώλης δεν ξεχνά τον Λυμπέρη, ο οποίος εκτελέστηκε τελευταίος στο Ηράκλειο στις 25 Αυγούστου. Γιατί καταδικάστηκε τετράκις εις θάνατον ; Έκαψε ζωντανούς την εν διαστάσει σύζυγό του, Βασιλική, 24 ετών, την πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου, 55 ετών, την κόρη του 2 ετών και τον ενός έτους γιό του...
-Η θανατική ποινή από το '74 και μετά δεν εφαρμόστηκε. Καταργήθηκε το '94 και από το Σύνταγμα το 2001.

Χρήστος Πριτσαπίδουλας-Γιαννακόπουλος   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου