1 2 3 blog / Genesis Photo Press: O Γκλικσμάν, που πέθανε σε ηλικία 78 χρόνων, δεν ήταν και τόσο εύκολα αποδεκτή προσωπικότητα, τύπος που πέρασε τη ζωή του ήσυχα, σεβόμενος κανόνες και ορθοδοξίες.Genesis

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

O Γκλικσμάν, που πέθανε σε ηλικία 78 χρόνων, δεν ήταν και τόσο εύκολα αποδεκτή προσωπικότητα, τύπος που πέρασε τη ζωή του ήσυχα, σεβόμενος κανόνες και ορθοδοξίες.

«Αντρέ Γκλικσμάν: με το μέρος της ελευθερίας». Αυτός είναι ο τίτλος-δήλωση του άρθρου με το οποίο αποχαιρέτησε  τον διάσημο φιλόσοφο ο διευθυντής της αριστερής «Liberation» Λοράν Ζοφρέν. Και έχει σημασία.
Επιπλέον έκανε κάποια στιγμή μια τεράστια στροφή.
Από σύμβολο του μαοϊσμού και πρωταγωνιστής του Μάη του ’68, ο ωραίος Γκλικσμάν με τα μακριά μαλλιά, μετατράπηκε σε σφοδρό αντιμαρξιστή, κεντρικό πρόσωπο της ομάδας των «Νέων Φιλοσόφων», (Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, Μορίς Κλαβέλ) που κατέλαβαν ορμητικοί τη δεκαετία του ’70 ακόμη και τα τηλεοπτικά πλατό πρεσβεύοντας όχι τίποτα τετριμμένα περί καταπάτησης των ελευθεριών στα κομμουνιστικά κράτη.
 Οπως έγραψε πάλι ο Λοράν Ζοφρέν: «Εξήγησαν ότι το σκουλήκι είναι μέσα στο ίδιο το μαρξιστικό φρούτο. Οτι ο πραγματικός ένοχος είναι η ‘‘επιστημονική’’ σκέψη, χεγκελιανή ή πλατωνική, που ξεχύθηκε στον ‘‘ιστορισμό υλισμό’’, το απόλυτο δόγμα της μαρξιστικής Αριστεράς. Φρίκη και αποτροπιασμός, κόλαση και καταδίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου