1 4 5 blog / Genesis Photo Press: Τι εστί Bild; Φυλλάδα…Genesis

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Τι εστί Bild; Φυλλάδα…

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ:
 

 

Του Χρήστου Πριτσαπίδουλα

Όταν βρέθηκα το Μάρτιο του 1980 στις εγκαταστάσεις της press hellas, στον Ταύρο, εγώ, ο μακαρίτης φίλος μου ο Τάσος Ψαλτάκης –που εξέδιδε το ιστορικό Μουσικό Εξπρές και η νεαρή  Μαρία Παπαδή (από χρόνια στο Μέγκα, στα πολιτιστικά), συν ο συνταξιούχος δημοσιογράφος αιγυπτιώτης Ντίνος Κουτσούμης (κι άλλα πολλά –αλλά φοβερός γραφιάς), εκδώσαμε σ’ ένα απόγευμα, χωρίς προετοιμασία κι άλλους δημοσιογράφους την εφημερίδα θρύλος Αυριανή (βιαζόταν ο Κ., γιατί φοβόταν νόμο που αφορούσε τις χρυσοφόρες καταχωρίσεις Ισολογισμών).

Πώς διαφημίστηκε; Κολλήθηκαν σε σημεία του κέντρου της Αθήνας κιτρινόμαυρες «πατούσες»!!!  Ήταν η εφημερίδα «του ταλήρου». Η ιδέα που έσκισε κυκλοφοριακά και συγχρόνως ξεσκέπασε την αληθινή ιδεολογία του νεοέλληνα.

Από την πρώτη στιγμή ο εκδότης της, ο πολυμήχανος (πολυεκατομμυριούχος πλέον) Γιώργος Κουρής, μας έλεγε τ’ όνειρό του : Να μοιάσουμε στη γερμανική Bild, την οποία γνώριζα –την είχα ξεφυλλίσει και ήξερα πέραν από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της (βαριά και με πολλά μαύρα, όλα στριμωγμένα), ήταν …ασήκωτα λαϊκίστικη. Το σκάνδαλο για το σκάνδαλο, κραυγές… αίμα και σπέρμα.

Με την υποτυπώδη τεχνική υποδομή του μαγαζιού μας και την έλλειψη κατάλληλου προσωπικού ο στόχος ήταν όνειρο μακρινό κι άπιαστο. Έτσι εξελιχτήκαμε στο γνωστό μοντέλο : Φωνές, κραυγές κι άρπα κόλλα. Όλοι μαθαίναμε στου κασίδη το κεφάλι.

Και μετά ήρθαν οι μηνύσεις, οι καταδίκες των Κουρήδων, η τρέλα του Γιώργου από το εξωτερικό, η συμπαράσταση του ιταλού ριζοσπάστη  Πανέλα, η φυλάκιση του Μάκη, η εποποιΐα των απλών συντακτών που είχαν πληθυνθεί μαγικά, και τα «αντιχουντικά» σημειώματα που έγραφε (μυστικά)… ένας χουντικός! Σε ρόλο «χωροφύλακα» ένας κρητικός αντιμασόνος και αντιεβραίος. Κόλαση. Στο χρόνο επάνω αποχώρησα, καθώς κι άλλοι 15 συντάκτες -«τα καλύτερα χέρια»- και εκδώσαμε τη Μαχητική –την Εφημερίδα των συντακτών της Αυριανής. Μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και αλώθηκε από την Αυριανή με τα γνωστά συνεπακόλουθα για όλους μας.

Τι ήταν και τι είναι η περιβόητη ανθελληνική Bild ; Φυλλάδα για όσους ταξιδεύουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη «διαβάζουν» στα πεταχτά, εργάτες και υπάλληλοι ως επί το πλείστον : Χαζεύουν τις φωτο, εντυπωσιάζονται από τους τίτλους κι αν προλάβουν ολοκληρώνουν την ανάγνωση με τα συνοδευτικά κειμενάκια. Την αντικειμενικότητα την έχει παρασύρει ο άνεμος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου