1 4 5 blog / Genesis Photo Press: ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑGenesis

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ



Η αγελάδα και

Το άρμεγμα…

Γράφει

Χρήστος Πριτσαπίδουλας – Γιαννακόπουλος

δημοσιογράφος

Κάποτε είχα ένα φίλο ∙ δεκαετία του ’80. Ελληνοαμερικανός από τα τέλη του Εμφυλίου. Κυνηγημένος, παρόλα αυτά βρήκε τρόπο και μετανάστευσε στη «φίλη χώρα», αδέκαρος.

Έπλυνε βουνά από πιάτα, ταξιτζής, μικροεστιάτορας …εργοστασιάρχης! Ποτέ δε μου είπε τι προϊόν παρήγαγε το «μαγαζί» του. Κάπου στα ενδιάμεσα, μου αποκάλυψε ότι είχε αναλάβει τη μεταφορά πορνοπεριοδικών -της εποχής- από τη μια περιοχή, το βορρά, της Αμερικής μέχρι κάτω… το νότο. Τον συνόδευαν δυο οπλοφόροι∙ βοηθοί για τις παραδόσεις και την είσπραξη. Η επιχείρηση ήταν της μαφία (το καταλάβατε, ελπίζω).

Επέστρεψε στην Ελλάδα καθόλου πλούσιος και δούλευε ως διευθυντής τομέα εκδόσεων του εξαδέλφου του. Σωστός σε όλα του, αγαπητός, παλικάρι…

Γούσταρε να συζητάει μαζί μου ∙ στα πολιτικά με πείραζε, χωρίς κι εγώ να τον αφήνω σε ησυχία. Αλλά…

… όταν η κουβέντα γύριζε σε σκληρά πράγματα της «μεγάλης χώρας» δε μάσαγε τα λόγια του. Περιέγραφε τη φτώχια, τον πλούτο, την τρέλα για χρήμα… το «αμερικάνικο όνειρο», και το ρόλο της μαφίας στη ζωή και το επιχειρηματικό γίγνεσται.

«Ελέγχουν τη ροή του χρήματος, σε όλες τις φάσεις. Παλιά υπήρχαν και τα πολυβόλα. Και τώρα χύνεται αίμα, αλλά το οργανωτικό έχει αλλάξει άρδην.

»Για να ανοίξεις επιχείρηση ζητάς χρήμα και δεν σου αρνούνται. Πρέπει όμως να προσκομίσεις μελέτη, σχέδιο, ολοκληρωμένο, με νούμερα…

»Παίρνουν το φάκελο, τον εξετάζουν οι ειδικοί, εγκρίνουν ή απορρίπτουν. ‘’Φέρε νέα μελέτη’’ σου λένε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθείς.

»Το χρήμα εκταμιεύεται τμηματικά κι ανάλογα των εργασιών –ή λειτουργίας…

»Κάθε τόσο περνάει ο έλεγχος∙ μπαίνουν τα πάντα κάτω κ’ ερευνώνται. Αλλίμονό σου αν κλέβεις το μαγαζί ή κάνεις λάθος κινήσεις. Σε επαναφέρουν στην τάξη με το γλυκό ή το άγριο…

»Σε κάθε ‘’χρήση’’ παίρνουν τη μερίδα του λέοντος κι αν δυστροπήσεις σου βάζουν νέους σκληρότερους όρους. Έτσι προχωράει η ζωή σου και της οικογένειάς σου. Ελεύθερος δεν είσαι ποτέ. Να φύγεις; Που θα πας; Θα σε βρουν…

»Βέβαια, αν η επιχείρηση πέσει έξω δεν σταματούν, δε σκοτώνουν την αγελάδα που βγάζει γάλα… Την αναχρηματοδοτούν, κάνουν αλλαγές πλεύσης ∙ μπορεί να σου τοποθετήσουν και συνδιαχειριστή. Για το καλό σου».

Τι μου θυμίζουν όλα αυτά, μωρέ τι μου θυμίζουν… Σε σας;   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου