1 2 3 blog / Genesis Photo Press: ΕΦΥΓΕ ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ Ο ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣGenesis

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΕΦΥΓΕ ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ Ο ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 92ετών ο φωτορεπόρτερ  Γιάννης Κυριακίδης. Πιστός στην πόλη που γεννήθηκε, στο "λασπότοπο" της Καλαμαριάς, όπως τον χαρακτήριζε,  έμεινε να φωτογραφίζει και να καταγράφει όλη την ιστορία της Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος της ζωής του.
Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1924 -από πρόσφυγες πόντιους γονείς- και η αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη τον έκανε να αρνηθεί πολλές προτάσεις από μεγάλες εφημερίδες της Αθήνας.
Μέσα από την πολύχρονη καριέρα του και την εμμονή του για μια «άλλη ματιά», η Θεσσαλονίκη έχει ένα πλούσιο και πολύτιμο ιστορικό φωτογραφικό αρχείο, με όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη και που φέρουν την ιδιαίτερη  σφραγίδα του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη. Για τη φωτογραφία που ονειρευόταν, στην 70χρονη φωτογραφική του καριέρα, δε δίστασε να επιστρατεύσει από σκάλες μέχρι… τανκς κι αεροπλάνα για να αποδώσει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο την ιστορία που διαδραματιζόταν μπροστά του  και κατέγραφε στο φωτογραφικό του φιλμ.

Οι σημαντικότερες φωτογραφίες του καθώς και πολλές εμπειρίες του εκδόθηκαν σε  βιβλίο με τον τίτλο «Γιάννης Κυριακίδης – Ζωή γεμάτη εικόνες» που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 2013.
Η κηδεία του Γιάννη Κυριακίδη θα γίνει  την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016,  στις 12 το μεσημέρι από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου